Ellinors boktips

9789127137998_200_stoner

Stoner av John Williams

Det är lite svårt att sätta fingret på varför den här boken är bra. Det händer inget storslaget, och huvudpersonen Willam Stoner är inte speciellt märkvärdig, åtminstone inte utåt sett. Men när man som läsare får följa William och hans försök att skapa sig en egen tillvaro och identitet så utvecklar åtminstone jag en stark, lite sorglig medkänsla och välvilja för honom. Han försöker så gott han kan, trots hans uppväxt i ett fattigt hem, ett misslyckat äktenskap med en fru som stöter bort honom från henne och dottern, motgångar i jobbet, och så vidare.

Willian föds i slutet av 1800-talet i ett fattigt jordbrukarhem, börjar studera till agronom på universitetet för att ta över faderns gård. Men under studierna förälskar han sig i litteraturen, och blir därför lektor i engelsk litteratur. Han gifter sig och skaffar ett barn, men hans fru Edith verkar oförmögen att älska vare sig honom eller dottern, så ganska snart är de som främlingar som råkar bo under samma tak.
Men i hans arbete på universitetet får han en mening med sitt liv. Och det är genom jobbet han hittar kärleken, relativt sent i livet, i en yngre kvinna som doktorerar på samma universitet. De inleder en hemlig relation, och det blir lite av en skandal i andras ögon. Men trots att det utåt sett ser ut som en klyschig medelålderskris så märker man genom Williams tankar och känslor att det verkligen handlar om kärlek, och det unnar man honom så väl!

Stoner är en välskriven och läsvärd bok, i all sin enkelhet. Finns på ett bibliotek nära dig!

Ellinor Monell

Lämna en kommentar